Historia 56 ks 100KB

Arkadiusz Kups

Ekspert Fundacji Promocji Bezpieczeństwa w zakresie bezpieczeństwa osobistego, reagowania na sytuacje kryzysowe i zagrożenia terrorystyczne.

Arkadiusz KupsAbsolwent Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Zmechanizowanych i Akademii Obrony Narodowej w Warszawie. Prace w jednostkach specjalnych rozpoczął w elitarnym batalionie szturmowym w Dziwnowie na wyspie Wolin. Tam, jako dowódca grupy specjalnej realizuje program szkoleniowy obejmujący wspinaczkę górską, narciarstwo, skoki spadochronowe, płetwonurkowanie, minerstwo, strzelania specjalne, walkę kontaktową, armie obce i wiele innych. Służbę w działaniach specjalnych kontynuuje w jednostce specjalnej szczebla taktycznego, a potem na szczeblu armijnym w 56 Kompanii Specjalnej w Szczecinie.

Na początku lat 90-tych opracowuje Combat 56-system walki kontaktowej przeznaczony dla formacji specjalnych.
Wcielał system w wielu formacjach i służbach. W Polsce Combat 56 był wdrażany wśród żołnierzy 1 Pułku Komandosów, Jednostki GROM, 25 Brygady Kawalerii Powietrznej, 6 Brygady Desantowo-Szturmowej ,struktur GRO wyjeżdżających do Afganistanu, IX zmiany do Iraku, jednostek antyterrorystycznych policji , Biurze Ochrony Rządu, Wydziale Ochrony Specjalnej ŻW, OS ŻW , Straży Granicznej, struktur służby więziennej i wielu innych.

Po rozwiązaniu 56 Kompani Specjalnej, której był szefem szkolenia kontynuuje służbę w tworzącej się Kawalerii Powietrznej. W 1998 roku major Arkadiusz Kups otrzymuje z rąk Ministra Obrony Narodowej prestiżową nagrodę ,,za niepokorność i odwagę’’- Buzdygan. Wtedy też decyduje się na odejście ze służby. Ma na swoim koncie dziesiątki publikacji specjalistycznych w magazynie KOMANDOS, ŻOŁNIERZ POLSKI, PRZEGLĄD WOJSK LĄDOWYCH, POLSKA ZBROJNA a także z dziedziny bezpieczeństwa w takich czasopismach jak CKM, AUTO VIP i inne. Z jego usług szkoleniowych korzystały wszystkie czołowe formacje specjalne w naszym kraju.

Jest autorem kasety szkoleniowej z technikami walki kontaktowej COMBAT 56 oraz konsultantem telewizyjnych seriali specjalistycznych ,,Siła Ognia’’ czy ,,Elitarne Formacje Świata’’. Prowadzi audycje telewizyjne i radiowe poświęcone bezpieczeństwu i zagrożeniom terrorystycznym.
Ma na swoim koncie organizację takich programów telewizyjnych jak Extremalna 2, Zdobywcy, Trudny Cel, Siła Armii oraz Selekcja, aktualne ateriały dostępne saFacebook’u.
Od wielu lat specjalizuje się w szkoleniach i konsultacjach z dziedziny bezpieczeństwa osobistego, reagowania na sytuacje kryzysowe i zagrożenia terrorystyczne , szkoleniach zespołów ochronnych dla ViP, oraz grup szczególnego ryzyka, rodzin, kobiet i dzieci.
Opracował i prowadzi program Auto-Vip realizowany na specjalistycznych torach z elementami jazdy defensywnej dla osób szczególnie narażonych na zabór pojazdu, kidnaping czy napad.

Arkadiusz Kups
kom. 606 646 600