Zastraszanie przedsiębiorców obowiązkiem rejestracji zbiorów!

W ostatnim czasie ma miejsce zmasowane rozsyłanie maili z groźbami i wezwaniem do rejestracji w terminie 3 dni zbioru danych osobowych pod groźbą złożenia doniesienia. Podmioty jak:

• Kancelaria Konsumencka w Warszawie
  • Stowarzyszenie „Bądźmy Legalni”
  • Stowarzyszenie „Legalni z Prawem”
  • Kancelaria „Liberty” o/Warszawa
  • oraz inne w mniejszej skali

rozsyłają powyższe maile, przykładowa treść takiego maila dostępna jest pod adresem: https://fundacjapb.pl/gdzie-konczy-sie-marketing-a-zaczynaja-grozby/ .

Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych ostrzega „UWAGA – „BĄDŹMY LEGALNI” I „LEGALNI Z PRAWEM” ZASTRASZAJĄ PRZEDSIĘBIORCÓW”

Cyt. „W związku z masowym rozsyłaniem przez takie podmioty, jak „Bądźmy Legalni”, czy  „Legalni z Prawem” maili o grożącej odpowiedzialności za niedopełnienie obowiązku zgłoszenia zbiorów danych do rejestracji, Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych (GIODO) przestrzega, żeby nie odpowiadać na tę korespondencję. Informuje również, że działalność tych podmiotów prowadzona jest bez wiedzy i akceptacji organu ds. ochrony danych osobowych.”

GIODO informuje zastraszanie

Na jaką pomoc możemy liczyć u Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych? Niestety musimy sami szukać informacji na jego stronie internetowej, gdyż oficjalny komunikat brzmi, cyt. „GIODO nie udziela porad prawnych. Właściwe stosowanie ustawy o ochronie danych osobowych to obowiązek administratorów danych.”

GIODO nie udziela porad

Analizując obraz rynku usług w zakresie ochrony danych osobowych dojść można do wniosku, iż uległ on w ostatnim okresie swego rodzaju demoralizacji. O ile bowiem prowadzenie legalnego marketingu świadczonych usług w zakresie pomocy w opracowywaniu wymaganej przepisami dokumentacji administratorów danych osobowych nie jest niczym nagannym to postać jaką ostatnio przybrały niektóre działania marketingowe zasługuje na potępienie. Jeżeli oferta marketingowa jest błędna merytorycznie i wprowadza odbiorcę w błąd co do stanu prawnego, obowiązków adresata ofert w zakresie ochrony danych osobowych, uprawnień lub możliwości oferenta, to takie działanie uznać należy co najmniej za naganne. Niestety, administratorzy danych osobowych otrzymują takie oferty, które dodatkowo, sformułowane są w taki sposób, iż administrator danych może poczuć się zastraszony, a z pewnością może odczuwać nieuzasadnioną presję ze strony oferenta.

Mamy rozwiązanie tego problemu!
Oferujemy „Pakiet bezpieczeństwa danych osobowych” – przychody ze sprzedaży są przeznaczane na realizację celów statutowych.

Zobacz: http://www.sklep.fundacjapb.pl/

Zapraszamy do zapoznania się ze stanowiskiem ekspertów naszej fundacji: https://fundacjapb.pl/dane-osobowe-w-2015r/

Jeśli reprezentujecie Państwo przedsiębiorcę i chcecie się z nami skontaktować prosimy o skorzystanie z poniższego formularza.

[pirate_forms]

Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 2135 z późn. zm) informujemy, iż administratorem danych jest Fundacja Promocji Bezpieczeństwa, ul. Sienna 55/9, 00-820 Warszawa. Przedmiotowe dane przetwarzane są celu przyjmowania wpływającej korespondencji i udzielania na nią odpowiedzi. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, a każda osoba ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Jeśli chcecie Państwo wesprzeć Fundację prosimy o klikniecie w link: Darowizna dla Fundacji Promocji Bezpieczeństwa

dotpay_logo_napisPL